در این مقاله به ترتیب عناوین زیر می خوانید:
کمیته (انجمن) بازاریابی آمریکا (۱۹۶۰) اینگونه برند را تعریف میکند. «یک نام، واژه، سمبل، یا طرح یا ترکیبی از آن ها است که هدف آن شناساندن محصولات و یا خدمات یک فروشنده یا گروهی از فروشندگان به مشتریان و همچنین تمایز محصولات آن ها از سایر رقبا میباشد.
پس برند شامل چند عنصر مهم است. اولین این عنصر ها نام تجاری یا عنوان و نام کسب و کار شما است و همچنین دومین عنصر طرح بصری از کسب و کار شما خواهد بود که عمدتا با طراحی لوگو شناخته میشود. بسیاری از صاحبان کسب و کار با این دو عنصر اولیه برند آشنا هستند و حتی بعضی برند را در همین دو مورد خلاصه میکنند که اشتباه است. درواقع برند شامل عناصر دیگری نیز میشود. عناصری مانند شخصیت و چهارچوب های یک کسب و کار که بر اساس آن سیاست ها و استراتژی های آن مدیریت و اجرایی میشوند و یا حتی برند در بسیاری از موارد شامل بخش قابل توجهی از واکنش ها و دیدگاه های مردم نسبت به آن است. و البته نباید فراموش کرد که برند حامل مهم ترین دلیل وجود هر کسب و کار یعنی ارزش وجودی آن نسبت به دیگران است. هر برند یا بهتر است بگوییم هر کسب و کاری در صورتی موفق است که ارزش متناسب و معقولی را به مخاطبان خود برساند و این ارزش در برند آن نهادینه میشود.
حقیقت امر این است که کسب و کار ها به برندسازی نیازی ندارند! بلکه به محض به وجود آمدن یک کسب و کار، برند سازی به صورت خودجوش آغاز میشود. در مسیر تولد یک برند، بعضی از برند ها به شکل ناقص خلق میشوند و هویت و شخصیت آن ها هرگز کامل نمیشود و بعضی از برند ها به موفقیت میرسند. پس حقیقتا کسب و کار ها به برندسازی نیازی ندارند بلکه همزمان با ادامه حیات کسب و کارشان به برندسازی خود دامن میزنند. اما به صورت دقیق تر و غیر استعاره ایی تر، مدیریت برندسازی و جهت دادن به برند و هدایت کردن آن مزیت های بسیاری دارد که در بخش بعدی آن را بررسی میکنیم.
همانطور که گفتیم حتی اگر شما به عنوان مدیر و صاحب یک کسب و کار نخواهید که برندسازی کنید، به وجود آمدن یک برند اتفاق می افتد و صرفا تبدیل به یک لکه ننگ در کسب و کار شما میشود. برند سازی فرایند مدیریت و هدایت برند است. برند سازی با مطالعه ارزش های یک کسب و کار، هدف آن کسب و کار، شناخت ویژه مخاطب هدف و ارزش های بنیادین با رقیب های آن کسب و کار آغاز میشود و در ادامه هر چه قدر شناخت شما از کسب و کارتان بیشتر باشد، بهتر می توانید اقدام به برند سازی کنید. اما بگذارید چگونگی برند سازی را در چند مرحله جلوتر توضیح دهیم.
ابدا. برندسازی برای هر کسب و کاری است. برای هر سطح از کسب و کاری با ارائه هر گونه خدمات یا کالا هایی.
برند سازی همزمان با شروع کسب و کار شما آغاز میشود و همزمان با مرگ و توقف کامل کسب و کار شما پایان مییابد.
اما تنها قاعده ایی که در خصوص برند سازی کافی است بدانید :
برند یک کسب و کار مانند شخصیت و معیار و سنگ محک یک انسان است. همانطور که کسب و کار ها از جهات بسیار مانند انسان ها هستند، برند نیز به عنوان بخشی از یک کسب و کار می تواند به شخصیت یک انسان و فلسفه فکری اش اطلاق شود. برند همان نوع اخلاقیات و ارزش یک انسان است که باعث جذب دیگر انسان ها یا دفع آن ها میشود. برندسازی همان خودشناسی کسب و کار شما است. کافی است کسب و کارتان را دقیق بشناسید و هر روز به آن فکر کنید و آن را مانند یک انسان بدانید. انسانی که نام دارد، و از یک لوگو به عنوان چهره تجاری خود استفاده میکند و ویژگی های مختلفی مانند برون گرا بودن یا درون گرا بودن و همچنین دلسوز بودن یا با کلاس بودن را یدک میکشد.